10 tips voor een succesvolle banenjacht

Vroeg of laat maak je het mee. Soms gedwongen. Soms in goed overleg. En soms op eigen initiatief. Het resultaat is hetzelfde. Je zit zonder werk en bent op zoek naar een nieuwe baan. Maar hoe vind je een baan die bij jou past? In dit blog deel ik 10 tips voor een succesvolle banenjacht.

 

Ben jij op zoek naar een baan?

Tip 1: alles valt of staat met zelfkennis

Om een baan te vinden die bij jou past, zul je jezelf eerst drie vragen moeten stellen: Wie ben ik? Wat wil ik? En wat kan ik? Ofwel: Wat zijn de kwaliteiten die jij van nature hebt? Wat motiveert jou? Waar krijg jij in het algemeen energie van? Over welke kennis en vaardigheden beschik je al? En welke competenties zou je kunnen ontwikkelen op basis van jouw talenten en drijfveren. Veel mensen stappen in de valkuil dat ze alleen kijken naar wat ze nu doen en naar wat ze goed kunnen. Maar dat beperkt je zoektocht enorm en levert je ook niet altijd de baan op van je dromen. Want zit hier echt wel jouw passie? Kijk dus wat breder en zoek naar de overlap in de antwoorden op de eerste drie vragen. Je zult zien dat er meer banen en functies zijn die aansluiten bij jouw profiel dan je eerste instantie dacht.

 

Tip 2: focus op het doel in plaats van op het probleem

De eerste paar weken thuis kunnen aanvoelen als een verademing. Een mini-vakantie. Maar naarmate de tijd verstrijkt, neemt de druk om iets te vinden toe. Evenals de doemscenario’s: Er is altijd wel iemand die beter is dan ik. Hoe moet dat straks met het betalen van mijn huur of hypotheek? Als ik te lang zonder werk zit, wil niemand mij meer hebben. Problemen los je echter niet op door te denken aan alle beren op de weg, maar door te denken in oplossingen. Verschuif je focus dus van het probleem naar het formuleren van het gewenste resultaat. Een concreet en realistisch doel. Bijvoorbeeld: ik wil binnen 5 maanden een baan vinden op het gebied van project management of programma management in een dynamische, middelgrote organisatie met een open, informele cultuur die als speerpunt heeft duurzaamheid en/of innovatie.

 

Tip 3: visualiseer het gewenste resultaat

Dit klinkt wellicht een beetje zweverig, maar het werkt echt. Je verbeelding gebruiken is een van de krachtigste instrumenten om je doel te bereiken. Door het inzetten van al je zintuigen ga je zien, horen en voelen hoe jij je doel bereikt en hoe je effectief reageert op tegenslagen. Dit wordt ook wel omschreven als de wet van de aantrekkingskracht: “What you image, you become.” Topsporters zoals Epke Zonderland, Mark Tuitert en Max Verstappen gebruiken deze techniek al jaren om te excelleren in hun sport.

 

Tip 4: “spread the word”

Vertel anderen dat je aan het solliciteren bent en wat je zoekt. Jij zit achter het stuur en moet het gaspedaal intrappen om een nieuwe baan te vinden. De rit ernaar toe hoef je echter niet in je eentje te maken. Er zijn vast wel mensen in jouw omgeving die je om hulp kunt vragen. Wie kan jij benaderen? Bedenk hierbij dat hulp verschillende vormen kan aannemen: een inspirerend gesprek, praktische tips, een bemoedigend woord als je er doorheen zit, of ondersteuning bij het uitbreiden van jouw netwerk.

 

Tip 5: zet de actieknop aan

Maak een plan van aanpak en formuleer concrete actiepunten om jouw doel te bereiken. Waar liep je de vorige keer tegenaan bij het solliciteren: Vind je het lastig om jezelf te profileren middels je brief en cv? Of vind je het juist moeilijk om authentiek en zelfverzekerd over te komen in een sollicitatiegesprek? Waar kun jij nog aan werken? Een aantal veel voorkomende actiepunten zijn: LinkedIn-profiel professionaliseren, cv bijwerken en optimaliseren, oefenen met het schrijven van een overtuigende sollicitatiebrief, sollicitatiegesprek voorbereiden, en natuurlijk het zoeken naar relevante vacatures. Is je actieplan klaar? Zet je actieknop aan en ga doen. Reserveer hiervoor vaste momenten in je agenda, zodat je de flow erin houdt. Je zult zien dat als je eenmaal in beweging bent, er ook altijd iets op je pad komt.

 

Tip 6: ga aan de slag met jouw personal branding

Om uitgenodigd te worden voor een gesprek is het belangrijk dat je je onderscheidt van andere kandidaten. Wat maakt jou anders? Waar sta je voor? Wat kan jij toevoegen? Zorg ervoor dat de recruiter of het bedrijf in kwestie een positieve en consistente indruk krijgt van jouw persoonlijkheid. Som niet alleen droge feiten op in je brief, maar maak het persoonlijk. Kijk naar de lay-out van je cv. Wat wil je uitstralen? Als jij een dynamische, creatieve marketeer bent, laat dat dan zien in je cv en zorg voor een creatieve lay-out met bijvoorbeeld visuals, icoontjes en activerende kleuren. Hetzelfde geldt voor je LinkedIn, waarbij met name de banner en het info-stuk volop mogelijkheden bieden om jezelf te profileren. Realiseer je dat het neerzetten van een consistent imago niet eindigt met je cv, LinkedIn-profiel en brief. Ook recruiters google-en en kijken op Facebook en Instagram om te zien wat voor persoon jij bent. Wees je dus bewust van wat je post op andere media en wie dit kan lezen.

 

Tip 7: gebruik de push en pull techniek

Stel een bedrijf wil nieuwe klanten aantrekken. Dan zijn er 2 technieken die ze vaak inzetten: het actief benaderen van klanten (push) of zichzelf zo profileren dat de klant naar hen toekomt (pull). Zo werkt dit ook bij solliciteren. Kijk wat er in je directe invloedsfeer ligt: check vacaturesites en vacaturebanken (zie https://jobs.uwpagina.nl/), bezoek carrièrebeurzen, volg interessante bedrijven op LinkedIn en schrijf open sollicitaties. Heb je een interessante vacature gespot? Zet dan nog een stapje extra. Bel. Bel. Bel! Door te bellen, kom je niet alleen proactief en enthousiast over, maar je bent ook ‘in the picture’. Daarnaast kun je door het stellen van gerichte vragen meer inzicht krijgen in het bedrijf, de functie en de kandidaat die ze zoeken. Hier doe jij je voordeel mee bij het schrijven van je brief. Maar omgekeerd kan ook. LinkedIn is tegenwoordig een van de belangrijkste tools voor recruiters om mensen te werven. Via de ‘vacature voorkeuren optie’ kun jij recruiters laten weten dat je op zoek bent naar een baan, zodat zij jou benaderen. Informeer ook je netwerk dat je open staat voor een nieuwe uitdaging. Je weet maar nooit wat eruit komt. En schrijf je tenslotte in bij relevante werving- en selectiebureaus.

 

Tip 8: sta niet stil, maar blijf jezelf ontwikkelen

Gebruik de tijd die je thuis zit nuttig. Kijk hoe jij jezelf persoonlijk of professioneel verder kan ontwikkelen. Welke competenties heb jij nog nodig om de kansen op jouw droombaan te vergroten? Naast betaalde opleidingen zijn er tegenwoordig via ‘NL leert door’ ook verschillende mogelijkheden om gratis cursussen of opleidingen te volgen. Dit geeft niet alleen voldoening, maar staat ook goed op je cv.

 

Tip 9: zorg goed voor jezelf

Solliciteren kan een echte energieslurper zijn. Zeker als het even niet meezit en je een afwijzing in je inbox krijgt. Zorg daarom voor een goede energiebalans. Wissel het solliciteren af met activiteiten die zorgen voor ontspanning, plezier en een positief gevoel. Maak een ‘happy vibe list’ aan in je telefoon met dingen die jou een instant geluksgevoel geven. Dat hoeft niet altijd iets groots te zijn: lekker meezingen op jouw favoriete nummer, lunchen met een vriend(in) of sporten, kan al een groot verschil maken.

Tip 10: heb geduld en wees mild voor jezelf

Accepteer dat je sommige dingen in het leven niet kunt afdwingen. Blijf in jezelf geloven als je afgewezen wordt. Maak jezelf geen onnodige verwijten. Bij solliciteren heb je ook geluk nodig. Laat je niet ontmoedigen en hou die proactieve houding vast. Bel na als je afgewezen bent om te kijken wat je volgende keer anders kunt doen. Laat je brief, cv en LinkedIn eens aan verschillende mensen zien en kijk wat je nog zou kunnen verbeteren. Of kijk hoe anderen dit aanpakken en wat jij daarvan kunt leren.

Vind je het toch lastig om een baan te vinden die bij je past? Kijk dan eens of loopbaan coaching iets voor jou is. Als loopbaancoach en TMA professional in Breda help ik je bij:

  • het verkrijgen van zelfinzicht;
  • het ontdekken van de baan die bij jou past;
  • het maken van een plan van aanpak;
  • het toepassen van personal branding;
  • het optimaliseren van jouw cv en LinkedIn-profiel
  • het schrijven van een goede sollicitatiebrief
  • het voorbereiden en oefenen van sollicitatiegesprekken
Hoe vind ik een baan die bij mij past?

Heb jij nog tips die je wilt delen? Laat het mij weten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.